Salı

Gergeti Üçleme Kilisesi



(Gürcüce: გერგეტის სამების ტაძარი / Gergetis Samebis Tadzari). Gergeti köyü yakınlarında kilise. Kazbegi Dağı’nın eteklerinde, Terek Irmağının bir kolu olan Çheri Deresinin sağ yakasında yer alır. Kilise, Kazbegi Dağı eteklerinin manzarasının ey iyi göründüğü yer olarak da bilinir ve trekingçilerin de uğrak yeridir.

Gergeti köyü, Stepantsminda kasabası yakınlarında, bir bakıma kasabanın devamı olarak uzanır. Köy, Kazbegi Dağı’nın güney eteklerinde yer alır. Gürcüstan’ın dağlardaki tek haç kubbeli kilisesi olan Gergeti Kilisesi, 2.710 metre yükseklikteki bu köyde, 14. yüzyılda inşa edilmiştir.

Gergeti Üçleme Kilisesi’nin cephesindeki renkli ve zengin kabartmalar dikkat çekicidir. Bu kabartmalarda insan, bitki, mitolojik hayvan figürleri yer alır. Kilisenin içinde de süslemeler bulunuyordu; ama bunların üzerleri 19. yüzyılda Ruslar tarafından kapatılmıştır. Geriye az sayıda resim sahnesi kalmıştır.

Gergeti Kilisesi Çan Kulesi

Gergeti Kilisesi hakkında Hevi’de şöyle bir efsane vardır: Kartli, Kaheti ve İmereti kralları arasında bu kilisenin nereye inşa edileceği konusunda anlaşmazlık çıkar. Yaşlı bir adam, bir buzağının kesilmesini ve karganın onun kalça kemiklerini taşıyıp didiklediği yerde kilisenin yapılmasını önerir. Karga kalça kemiğini sonunda Üçleme Tepesine kadar taşır ve orada didiklemeye başlar. Gene efsaneye göre bu dağa ulaşan ilk kral kilisenin temelini atacaktır. Ancak atlı krallardan daha önce, oranın kestirme yollarını bilen topal bir adam tepeye ulaşır ve kiliseni temelini de o atar.

Gergeti Üçleme Kilisesi Gürcistan’ın tarihinde her zaman önemli bir kilise olmuştur. Savaş zamanlarında Gürcüstan kilisesinin hazinesini burada saklanmıştır. Bir tarihte Azize Nino’nun haçının da burada saklandığı bilinmektedir.

Kilisenin yapıldığı dönemden kalma bir de çan kulesi vardır. 15. yüzyılda bu yapı, Hevi ihtiyar heyetinin (uhutsesi) toplandığı ve çok önemli konuları görüştüğü yer olmuştur. Bunun için kiliseni yanında bir toplantı merkezi de yapılmıştır.

Üçleme adına inşa edilen Gergeti Kilise’sinde dinsel bayramlar (18 Temmuz ve 28 Ağustos) büyük bir özenle kutlanır. 2003 yılında bu kilisenin yanında, bugün de faaliyette olan bir manastır inşa edilmiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder